AJKP programhétvége 2018.09.14-16.

Budapest 09.15.

Az „aranyosok” első kirándulása Budapestre volt tervezve. Bár három napot már gólyatáborban együtt töltöttünk Egerben, az inkább csak nyaralás volt, hiszen még nem voltunk igazi kolisok. A program érdekesnek ígérkezett. Az első látnivaló a Szent István Bazilika volt. A budapesti Szent István Bazilika hazánk egyik legszebb, legjelentősebb egyházi és idegenforgalmi nevezetessége. Ennek oka egyrészt a névadó szent királyt, az ország államalapítóját megillető tisztelet, a történelmi múlt, másrészt maga az épület műemléki és művészeti értéke.

Kis Mihály tanár úr először Szent Istvánról és családjáról beszélt, azután Oláh-Kovács Anna Petra tanárnő a templom építéséről és belső díszeiről tartott nagyon alapos bemutatót. Láthattuk első királyunk ereklyéjét, a Szent Jobbot is. A kilátóba felfelé haladva útba esett a kincstár, ahol nagyon szép dolgokat látunk. A sok lépcső után viszont csodálatos látvány terült elénk:

Mikor végeztünk, sétáltunk egy kicsit, megettük az otthonról hozott szendvicseinket egy parkban, majd beléptünk a múmiák világába. Megtudtuk, hogy múmiák nem csak Egyiptomban, hanem az egész világon vannak, és nem csak sivatagban, hanem hóban, föld alatt, vagy akár mocsárban is létrejöhetnek. Filmeket láttunk, madarak és állatok múmiáit. Sokan megijedtek, vagy meghatódtak „Jánoska” láttán, aki mint egy játék baba feküdt a vitrin mögött. Ő egy kétéves kisfiú, akit Vácott találtak a családjával együtt. A család TBC-ben hunyt el 1794-ben.

Ezután már a hazaút következett, egy fontos megállóval. Egy korlátlan fogyasztású étteremben többen bebizonyíthatták, hogy kollégistát ilyen helyre hiba beengedni. Tele hassal, és szép élményekkel este nyolc órakor értünk haza, és zuhantunk ágyunkra.

Várjuk az októberi programhétvégét.

Akadálymentesítés