Aszfaltfestés a Pánthy Tagintézményben

Iskolánkban a héten elkezdődött a betonudvar felfestése társasjátékokkal. Az ötlet már egy ideje megvolt, a megvalósításhoz viszont időre és szervezésre volt szükség. A munkához szükséges festéket, hengereket és ecseteket az előző tanév végén szervezett papírgyűjtésből kapott pénzből sikerült megvenni.

A játékok kiválasztását a tanári kar egyeztette, malom, ugróiskola, célbadobós játék, távolugrós játékok, egy kisebb lábtenisz pálya és egy óriáskígyós ugróiskola választottak ki. A festéket és a többi kelléket megvettük, majd kezdetét vette a nehezebb része a munkának, amikor a játékokat előre fel kellett rajzolni, majd kifesteni. Szerencsénk is volt, mert a jó idő mellénk szegődött, nem kellett tartanunk egy kisebb esőtől sem, ami hátráltatott volna minket.                                                                        

2018. szeptember 10- én, hétfőn délután kezdődtek az előkészületek. A játékok helyét előre ki kellett jelölnünk a betonplaccon. Kedden napközben már az alapozó festék felkenése volt soron, lyukas órában a tanítók és a tanárok Nagy Anna tanárnő vezetésével készítették elő a terepet a festéshez, majd kezdtek neki a munkának. Tanítás után a gyerekek is csatlakoztak, nagyon élvezték a munkát és lelkesen segítettek is benne. Elég lassan haladtunk, nem volt tapasztalata senkinek, valamint arra is figyelni kellett, hogy ami elkészül szép is legyen, illetve senki ne lépjen bele a már felfestett játékokba. Egy-egy felfestett mintát többször is meg kellett erősíteni, a sárga szín okozta a legtöbb nehézséget. Délután 4 órakor befejeztük a munkát, a tűző napon mindenki kellőképpen elfáradt.

A szerdai napon már egy kicsit gyorsabban haladtunk, az udvaron folyamatos volt a jövés-menés, aki éppen tudott valamiben segíteni, az segített. A gyerekek közül többen szünetekben is bekapcsolódtak a festésbe, a nagyobbak a kicsiket terelgették, nehogy a festékbe lépjenek fogócskázás közben. Az utolsó simításokkal este 6-ra végeztünk. A délután folyamán a már megszáradt játékokat többen is kipróbálták mielőtt haza indultak volna, már akkor is sejteni lehetett, ha nem is mondják, de tetszik nekik.

Csütörtökön már az első óra előtt többen is a játékokat próbálgatták, aztán az első szünetben az iskola apraja-nagyja ott volt, mentek sorba, nem számított, hogy az ugróiskola a kicsiknek készült igazából, a lábtenisz pedig a nagyoknak, mindenki ki szeretett volna próbálni mindent. A lelkesedés egész nap kitartott, szünetekben folyamatosan az új társajátékokkal voltak elfoglalva.

Egyértelműen látszott, hogy ez egy nagyon jó ötlet volt. A gyerekek örültek neki, többen mondták is hogy szépen lett megcsinálva és mennyivel jobb így kint lenni az udvaron, mert hangulatosabb. Nekünk pedig az volt a legjobb érzés, hogy láttuk a gyerekeken, hogy ennek az apróságnak is örültek.

Kocsis Orsolya

   pedagógus

Akadálymentesítés