Egészségnap a Pánthy Tagintézményben

2018. 11. 21-én tartottuk iskolánkban az Egészségnapot. A természettudományi munkaközösség által szervezett változatos programoknak a kicsik és a nagyok is egyaránt örültek, érdekesnek és hasznosnak találták.

Az alsó tagozatosoknak a megyei ÁNTSZ-től kiérkezők és a védőnői szolgálat munkatársai bemutatták, hogy a kezünkön mennyi baktérium található, miért is fontos a rendszeres kézmosás, emellett megnézhették, hogy milyen baktériumok vannak otthon a konyhákban.

A felsős diákoknak már egy előzetes feladattal indult a hét, menetlevelet kellett csinálniuk osztályonként az egészséggel, egészséges életmóddal kapcsolatban. Az osztályok közti verseny állomásait a tantermekben készítettük elő. Volt, ahol totó és keresztrejtvény várta őket, máshol internetes játék. A védőnők segítségével iskolánkban évek óta elsősegélynyújtó versenyeken vesznek részt diákjaink, ők egy rövid bemutatót tartottak az újraélesztéssel kapcsolatban.

                        

Lehetőség volt meghallgatni egy mentőápolót, aki részletesen elmondta, hogy is tudnak kihívni egy mentőt, ha baj van, valamint egy-két elsősegéllyel kapcsolatos gyakorlati információt is megtudhattak tőle. A védőnők segítségével vérnyomást, vércukrot, testsúlyt, magasságot mértek, megismerték a túlsúly és a magas vércukor miatt kialakuló betegségeket is.

Hogy ne maradjon ki az egészséges táplálkozás, feladat volt gyümölcssaláta készítése is, ami remekül sikerült minden osztálynak. A legkülönbözőbb hozzávalók is előkerültek. Volt, aki mazsolával és gránátalmával, volt, aki mézzel ízesítette a gyümölcsöket. A salátákat természetesen a gyerekek ették meg. Többen rácsodálkoztak arra, hogy milyen egyszerű és gyors is egy egészséges ételt elkészíteni. A rendszeres testmozgásra a tornateremben hívtuk fel a figyelmet, minden felsős csatlakozott egy rövid ügyességi vetélkedőhöz.

Nagy örömmel töltött el minket, hogy sokan elmondták, milyen jól  érezték magukat a nap folyamán, amit a részvételért járó szívószálas üdítő, müzli szelet és Túró Rudi csak fokozott a nap végén.

Reméljük a következő tanévben is hasonlóan hasznos és jókedvű lesz hagyományos Egészségnapunk! Ezúton is szeretnénk megköszönni a megyei ÁNTSZ, a helyi védőnői szolgálat és a mentőszolgálat segítségét!

Kocsis Orsolya

pedagógus

Akadálymentesítés