Fenntarthatósági témahét a Pánthy Endre Katolikus Általános Iskola Tagintézményben

A fenntarthatósági témahét minden tanév egyik legfontosabb eseménye egy iskola életében. Az idei tanévben ez március 18-tól március 22-ig tartott. Iskolánk pedagógusai lelkesen készültek, hiszen a környezettudatos nevelés kiemelten fontos napjainkban. Igyekeztünk a víz szerepét, a megújuló energiaforrások felhasználási lehetőségeit, a szelektív hulladékgyűjtés lehetőségeit kiemelni, hogy minél kevésbé szennyezzük a környezetünket és tisztában legyenek a gyerekek a vizeink megóvásának fontosságával.

                     

A fenntarthatósági témahéthez kapcsolódott a TeSzedd! akció, aminek a keretében az 5.b és a 6.a osztály Törökszentmiklós utcáin gyűjtötte a szemetet egy délelőtt folyamán. Az időjárás szerencsés volt, igazi tavaszi időben tehettük meg utunkat a katolikus templomig, a Kálvária templomig az iskolától és vissza. A gyerekek szorgalmasok voltak és lelkesen szedegették fel az utunkba kerülő szemetet, amiből sajnos bőven volt, visszafelé már összesen 6 zsákot kellett cipelni. Az iskolában elkülönítettük ezeket a zsákokat, mert ezeket külön szemetes autó vitte el.

Azok az osztályok, aki ebben nem vettek részt, az osztályfőnökökkel és a szaktanárokkal készítettek plakátokat egy választott témán belül, valamint filmeket néztek, ami a környezet jelenlegi állapotáról, annak megkíméléséről szóltak.

                     

A fenntarthatóság keretein belül előtérbe került a közlekedés, mint az egyik szennyezőforrás, így egy biciklis ügyességi versenyt is szervezett Márton János tanár bácsi, amit egy KRESZ – vetélkedővel is összekötöttünk. A felsős osztályok 4 fős csapatokkal vettek részt, a kialakított pálya valóban ügyességet és odafigyelést igényelt, emellett gyorsnak is kellett lenni, mert az időt is mértük, amire szintén pontokat kaptak a gyerekek.

Az ügyességi rész nagyon tetszett nekik, többször is végigmentek a pályán a verseny végeztével, sőt, sokan kölcsönkérték a bicikliket, akik nem voltak a csapatban, hogy ők is kipróbálják, mire lettek volna képesek. A KRESZ- kérdések azért feladták a leckét, a csapatoknak többször is végig kellett gondolniuk egy-egy választ, vagy hosszabb megbeszélést igényeltek a feladatok.

Reméljük, hogy a következő tanévben is ilyen eredményesen és jó hangulatban tudunk bekapcsolódni a fenntarthatósági témahétbe, és a gyerekek is megértik ennek a fontosságát a jövőnket illetően.

A Pánthy Tagintézmény pedagógusainak nevében:

Kocsis Orsolya

Akadálymentesítés