Gimnáziumi hírek

Bercsényi Miklós Katolikus Gimnázium és Kollégium

A tavasz, amely nagyon nehezen akart megérkezni idén, sok programot, még több eredményt hozott gimnáziumunk életében. Tanulmányi versenyek, sportprogramok, pályaorientációs órák, katolikus keresztényi életünk eseményei színesítették a márciust és áprilist.

Aktív sportéletünkben kiemelkedő helyet foglalt el a március elején megrendezett Városi Tornaverseny, ahol a bercsényis diákokon kívül a Bethlen Gábor Református Általános Iskola, a Baptista Szeretetszolgálat EJSZ Kölcsey Ferenc Általános Iskola, a Székács Elemér Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Szakgimnázium, Szakközépiskola és Kollégium tanulói versenyezhettek. Kiemelkedő teljesítményt nyújtott gimnáziumunkból Csőke Zsóka, Köpösdi Ramóna, Tóth Gabriella, Mozsár Ernő, Rédai Ervin, Várszegi Anna, Németh Szilvia, Mága Attila.

A Baptista Szeretetszolgálat EJSZ Kölcsey Ferenc Általános Iskola szervezésében a 7.-8. osztályos fiúk a focikupán 1., a kézilabda kupán az 5.-6. osztályos lányok 3. helyezést értek el. Diákolimpiai versenyeken is részt veszünk, Bárándi Dániel 11. b osztályos tanulónk 5000 méteres mezei futóversenyen 1. lett, testnevelő tanáraik Kocsisné Török Ágnes és Baranyi Antal.

A Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Katasztrófavédelmi Kirendeltség szervezésében katasztrófavédelmi versenyt szerveztek a Tiszaligetben, ahol a rendvédelmi képzésben tanuló gyerekeink versenyeztek, 4. és 5. helyezést értek el, Dr. Horváth Eszter készítette fel őket. Nagyon jó hangulatú megmérettetés volt, különböző veszélyhelyzetben kellett feltalálni magukat, például tüzet oltottak, „részeg szemüveggel” közlekedve próbáltak balesetmentesen közlekedni az úton.

Molnárné Büttner Mária tanárnő évek óta sikeresen készít fel diákokat a Szép Magyar Beszéd Versenyre, ebben az évben az országos fordulóba jutó tanulója a 8. a osztályos Bárdos Bianka volt. Április 6-8 között szervezték Kisújszálláson ezt a rangos országos fordulót, ahol Bianka nagy büszkeségünkre arany Kazinczy-jelvényes lett, megnyerte a legjobb kötelező szövegolvasás kategóriáját, az egész verseny legjobbjának járó díjat és Jász-Nagykun-Szolnok megye különdíját is. A neves nyelvészekből álló zsűri négy alkalommal szólította ki díjátvételre. Nagyszerűen szerepelt, felkészültségével, kiegyensúlyozott versenyzéssel méltán kapott ennyi díjat.

Minden évben megrendezik az Arany János Kollégiumi Programban tanuló diákok Művészeti Fesztiválját, ebben az évben Pécsen várták egyéni és csoportos kategóriában az AJKP-s tanulókat, az április 8-ai eredményhirdetésen Minyák Nikolett és Mozsár Zsigmond néptánckettőse Különdíjban részesült Szatmári táncok produkciójukkal, Minyák Nikolett modern tánc kategóriában pedig 1. helyezett lett.

Hajmann Viktor 10. és Kengyel Gergő 11. osztályos tanulók

Hajmann Viktor 10. és Kengyel Gergő 11. osztályos tanulók

A Jász-Nagykun-Szolnok megyei Pedagógia- Oktatási Központ versenyein is mindig van továbbjutónk a megyei fordulókba, ebben az évben történelemből Hajmann Viktor 10. és Kengyel Gergő 11. osztályos tanulónk vehetett részt a második, szóbeli fordulóban, ahol Gergő 3., Viktor pedig 5. helyezett lett. Gratulálunk versenyzőinknek és felkészítő tanáraiknak, Molnár Csaba és Országh László tanár uraknak.

Az Édes Anyanyelvünk verseny megyei fordulójában Sipos Tamás 11. a osztályos diákunk szerepelt ügyesen, helyezett lett. Felkészítő tanár Buczkó Erika tanárnő.

A Tiszán innen-Dunán túl népdaléneklési minősítő versenyen Kis Lilla 11. c osztályos tanulónk Arany minősítést kapott, felkészítő tanára Kisné Hamar Mária tanárnő.

Ebben a tanévben kiemelt szerepet szántunk a pályaorientációs tevékenységnek, ezt az is megerősítette, hogy intézményünk részt vesz az EFOP-3.2.5.-17-00022 számú, Pályaorientáció, kiemelten az MTMI készségek és kompetenciák fejlesztése az Egri Főegyházmegye oktatási intézményeiben nevű pályázatban, illetve tanítás nélküli munkanapot is szántunk erre a célra. Március 28-án a Törökszentmiklósi Rendőrkapitányság, a Katasztrófavédelem Szolnoki Kirendeltsége munkatársai mutatták be tevékenységüket, valamint a Megyei Munkaügyi Központtól, a Nevelési Tanácsadótól érkeztek szakemberek, akik különböző területeket mutattak be, továbbtanulás, szakmaválasztás, önismeret volt a téma. Tasi Krisztina pszichológus pedig olyan területekről beszélt, amelyekhez a természettudományos tantárgyak szükségesek. Az osztályfőnökök is készültek filmekkel, önismereti tesztekkel, a különböző életkorú gyerekekhez mérve a pályaorientációs tevékenységet.

Katolikus keresztény életünk fontos része a keresztelkedés, elsőáldozás, bérmálkozás, tanulóink közül a gimnáziumi iskolamise keretében 8-an, a kollégiumi mise keretében 10-en választották azt, hogy ilyen módon is az egyház tagjai lesznek.  Köszönjük Péter atyának, Ádám atyának és a hitoktatóknak, Tóth Klára és Böröczkyné Baracsi Magdolna tanárnőknek a felkészítést.

Április 9-e, Gyümölcsoltó Boldogasszony Napja, Teremtésvédelmi Nap, a 9. c osztály osztályfőnökükkel, Molnár Éva tanárnővel a Kálvária kegytemplom környékét tisztították meg, kapcsolódva Dr. Ternyák Csaba érsek atya felhívásához, fokozottan figyeljünk teremtett világunkra. A Víz világnapja minden évben március 22., ezen a napon az iskolarádióban hangzott el érdekes előadás, a számok tükrében milyen veszélynek is van kitéve az emberiség, ha nem takarékoskodunk a vízzel, nem védjük készleteinket.

Az Ipolyi Arnold Könyvtár, Múzeum és Kulturális Központ a Költészet Napján évek óta maratoni versolvasást szervez, ahol a tehetséggondozó képzésben részt vevő 5. osztályunk szerepelt sikeresen osztályfőnökük, Igriczi Klára tanárnő kíséretében.

Hamarosan, a tavasz kiteljesedésével májusba fordul a naptár, magával hozza a végzősök ballagását, érettségi vizsgáit, a továbbtanulás izgalmait az első májusi hétvégén. A Nagykunsági Mária Napok keretében készülnek a gyerekek és a felnőttek a bérmálkozásra. Ezen a hévégén előadásokkal, hangversennyel emlékezünk meg a 70 évvel ezelőtti Mária Napokról.

Március ás április, két szép hónap, gazdag programokkal! Gratulálunk az elért eredményekhez tanulóinknak, kollégáinknak egyaránt, sok sikert mindannyiónknak az előttünk álló időszak eseményeihez!

  1. április 15.

Szécsiné Tamasi Katalin

intézményegység-vezető

Akadálymentesítés