Ifjúsági tábor Mátraszentimrén

2017.szeptember 18-21.

Ifjúsági táborunk az EFOP-3.1.5.–16-2016-00586 azonosító számú Társadalmi szerepvállalás erősítése a közösségek fejlesztésével a Bercsényi Miklós Katolikus Iskolában című pályázatunk segítségével a korábbi évek hittan táborai mintájára jött létre. Ezúttal egy kicsit később, szeptemberbenrendeztük meg,emiatt az előző táborokhoz képest kicsit hűvösebb időben keltünk útra.Ám a tartalék pulóverek cipeléséért kárpótoltak bennünket az őszi erdő szépségei és az együtt átélt kalandok.

A tábor programjai az érsek úrnak az erre a tanévre adott iránymutatása, az Assisi Szent Ferenc Naphimnuszához kapcsolódó „Áldott légy!” mondat és a teremtett világ szépségének felfedezése köré épültek.

Bordás Péter plébános atya áldásával indultunk Mátraszentimrére hétfő reggel. A Mátraverebély-  Szentkút felé tett kitérőnk során megtekintettük a kegytemplomot, a Szent László forrást és a remetebarlangokat. A szállás elfoglalása után csapatépítő játékokon keresztül ismertük meg egymást. A vacsorát követően már várt túravezetőnk, Nagy Richárd vezető erdész, aki izgalmas éjszakai túrán mutatta meg nekünk a Mátra titokzatos éjszakai élővilágát.

A délelőtt folyamán a siroki várat látogattuk meg, és gyönyörködtünk a város csodálatos panorámájában. Útban táborhelyünk felé Parádsasváron megálltunk, hogy túravezetőnk, Urbán Zoltán elkalauzoljon minket azon az ásványtúrán, amelyen a Mátra különleges ásványaival ismerkedhettünk meg. Ásványgyűjtés közben élvezhettük az erdő csendjét, megcsodálhattuk az eső után szép számmal megjelenő, számunkra ismeretlen gombafajokat. Az estét a kor aktuális kérdéseit boncolgató filmmel és beszélgetéssel zártuk.

Bercsényi Ifjúsági tábor 2. Bercsényi Ifjúsági tábor 3.

Ásványtúránk nem ért véget, hiszen Mátraszentimrére átsétálva az Ásványmúzeumban a világ minden tájáról érkezett különlegesebbnél különlegesebb ásványritkaságokban gyönyörködhettünk. Vezetőnk az ásványok megmunkálásának műhelytitkaiba is beavatott bennünket. A délutánt kézműveskedéssel töltöttük, mely során a Mátra ihlette mécseseket és a tábor fő gondolatát tükröző pólókat készítettünk. Ezt követően a tábor tagjai mókás csapatversenyben mérték össze fizikai és szellemi felkészültségüket. Végül az éjszakai órákba nyúló beszélgetés során olyan, a gyerekeket foglalkoztató témák merültek föl, melyek megvitatására iskolai keretek között sajnos idő és mód sincs.

A tábor utolsó úticélja Fallóskút volt, ahol a Mária kegyhely múltjával és jelenével ismerkedtünk meg. Megtudtuk, hogy a hely arról híres, hogy egy Klára nevű asszonynak többször megjelent a Szűzanya. A kápolna és a templom megtekintése után megmerítettük kulacsainkat a kápolna előtt álló kútból, amely zarándokok százait vonzza.

Hazatérve Palotai Ádám káplán atya fogadta a kicsit megfáradt, azonban lelkiekben feltöltődött, élményekkel teli táborozó csapatot, hogy közösen adjunk hálát az idei hittantáborunkért.

Akadálymentesítés