Iskolanyitogató foglalkozás a Pánthyban

Az első iskolába hívogató foglalkozásunkon 2017. szeptember 28-án szép számban jelentek meg a szülők az óvodás gyermekeikkel.

Kocsis Erzsébet iskolánk igazgatónője köszöntötte az érdeklődőket. Beszédében kiemelte, hogy intézményeink az óvodától, általános iskolán keresztül a gimnáziumi érettségiig juttatják el a gyermekeket, figyelve a katolikus nevelésre az egységes oktatás, és szemléletformálás fontosságára.

Oravecz Tivadar tagintézmény-vezető úr motiváló gondolatokkal és az intézményt bemutató képekkel folytatta iskolánk ismertetőjét. Hangsúlyozta, hogy nem véletlenül a fizika-kémia szaktanteremben fogadtuk a szülőket és a gyermekeket, hiszen évek óta kiemelt hangsúlyt fektetünk a természetismeret oktatására.

Sebestyén Ilona tagintézményvezető-helyettes elmondta, hogy ebben a tanévben mely programokra várjuk a leendő első osztályos gyermekeket.

Ezután bemutatta a kémia szakos tanárnőt, Antóni Juditot és a két segítőjét: Tóth Dorinát, és Nagy Ferencet, akik 8. évfolyamos tanulóink. Az óvodásokra a meglepetés erejével hatott Judit néni első kísérlete. Ő ugyanis megkérdezte a kicsiket, hogy milyen színű virágokat szeretnek, bár neki csak fehér virágai voltak.

Így a kedvenc színek eléréséhez „varázsolnia” kellett. A fehér virágok mindenki szeme láttára színeződni kezdtek a helyszínen felszívott ételfestékek hatására.

A színes ételfestékkel előre felszívatott virágok előkerültek a szertárból és a gyermekek boldogan válogattak a piros, sárga, kék, zöld virágokból. A kislányok rögtön a hajukba is tűzték ezeket. Judit néni megmutatta, hogy nem csak a virágokat, hanem a káposztaleveleket is meg lehet ilyen módon színezni.(Pl.: díszítéshez)

Majd olyan kísérlet következett, ahol a segítő nyolcadikos gyerekek a már megtanult ismereteikről adtak számot.

A kísérletük a nátrium és víz reakcióját mutatta be. A felnőtteknek és az óvodásoknak egyaránt tetszett, ahogy a megolvadt nátrium „szaladgált” a víz tetején, miközben a fenolftaleines víz pirosra színeződött, mutatva a lúgos kémhatást.

Mindenki csodálattal nézte a szaktanterem berendezését, a fantasztikus tárgyi feltételeket.

Ezután a szülők és a gyermekek átmentek a szomszédos biológia terembe, ahol Hendrikné Antóni Ildikó tanítónő és a 6. b osztályos tanulók várták őket.

Minden gyermek kapott egy egér álarcot, amelyet felvettek és úgy incselkedtek a paraván előtt heverésző lusta cicának beöltözött tanulónkkal. Ezután elkezdődött a műsor.

A kacor király című bábelőadás hatalmas sikert aratott a gyermekek és a szülők körében egyaránt. Az élményekkel teli délutánt követően, mind a szülők, mind a jókedvű gyerekek kíváncsian érdeklődtek, hogy mikor lesz a következő iskolába hívogató foglalkozásunk.

2017. október 25-én (szerdán) érdekes programokkal és meglepetésekkel várunk újra minden kedves érdeklődőt!

 

Antóni Judit  Forgó Lászlóné

Akadálymentesítés