Mobil planetárium a Pánthyban

A természettudományi munkaközösség még a tanév elején elhatározta, hogy a csillagászati világnap alkalmából meghív az iskolába egy mobil planetáriumot. Szerettük volna ebből az alkalomból egy fantasztikus utazásra elvinni a gyerekeket az iskola falai közt, hogy lássák, nem csak a Föld az a hely, ahol mi élünk, hanem egy sokkal nagyobb részei vagyunk, amit jelenleg nem is ismerünk még pontosan. A csillagászattal kapcsolatos ismeretek bővítésére amúgy is nagyon kevés idő jut, ezért igyekeztünk olyan vetítéseket kérni, ami a kicsiknek és a nagyoknak is megfelelő, könnyen megérthető, ugyanakkor izgalmas és helyenként ámulatba ejtő.

A mobil planetárium Szegedről érkezett hozzánk 2019. április 4-én reggel 8 óra után. Szerencsére a tornatermünkben éppen elfért a kupola, a felállítása és beüzemelése pedig több,mint egy órát vett igénybe. A terveknek megfelelően 10 órától már élvezni tudtuk az első előadást. Az általános iskolánkból 162 gyerek jelentkezett előre, a létszámot pedig a nyolcosztályos gimnázium ötödikes tanulóival egészítettük ki 180 főre. 3 csoportban, csoportonként 60 gyerek és 5 felnőtt kísérő vett részt az előadásokon, ami egészen 13 óráig tartott.

Nagy várakozás előzte meg a programot, a gyerekek nagyon izgultak, már az előző napokban is folyamatosan érdeklődtek. A felső tagozatosok ugyanúgy türelmetlenek voltak, mint az alsósok, pedig ők részt vehettek már hasonló előadáson pár évvel ezelőtt.

Egy rövid tájékoztató után már mehettünk is az elsötétített kupolába. Mindenki keresett egy helyet magának, és kezdődhetett is a vetítés. Igazán látványos, érdekes és mindenki számára érthető volt a bemutató, amit a Földről, a Napról, a Holdról és a Naprendszerről végignézhettünk, ezt a legjobban a néma csend tanúsította, senkinek nem volt kedve beszélgetni, súgdolózni. Ami a gyerekeket teljesen magával ragadta, a Föld folyamatos mozgása és látványa volt a világűrből.

Reméljük, hogy a következő tanévben is ilyen sikeres programot tudunk szervezni a csillagászati világnap alkalmából, mert az idei minden résztvevő számára örök emlék marad!

A természettudományi munkaközösség nevében írta: Kocsis Orsolya

Akadálymentesítés