Német csereprogram a Bercsényi Miklós Katolikus Gimnáziumban

A csereprogram intézményünk és  a Bajorországban található Tirschenreuth városában lévő Stiftland Gymnasium diákjai és pedagógusai között  valósul meg. A német cserediákprogram ötlete 2008-ban merült fel, a program pedig 2009 óta működik a két iskola között. Ez idő alatt közel 90 diáknak sikerült megismerni német tanulókat, az iskolát, kultúrát. A program népszerűsége mai napig töretlen az iskolákban, mivel a németországi útról rengeteg pozitív élménnyel térnek vissza a tanulók, és a magyarországi programok során is rengeteg élményt gyűjtenek. A német diákok is tanulnak angol nyelvet, így nem csak németül folyik a kommunikáció, hanem az angol nyelv gyakorlására is van lehetőség. Évente nagyjából 12 tanuló vesz részt a programban. A tanulók egy hétig laknak a cserepartner családjánál, ott betekintést nyerhetnek az életükbe, beszélgethetnek velük. Ebben a tanévben a német tanulók érkeztek először városunkba. Március 16-án, szombaton este futott be a vonatuk az állomásra, ahol a családok fogadták a vendégeket.

A program az alábbiak szerint alakult:

Első nap: Az első napot a családokkal töltötték a tanulók, kirándulásokat szerveztek, megismerték egymást. A családok ezen a napon általában elutaznak valahova, néhányan Kecskeméten, Szolnokon, Budapesten, Debrecenben töltötték a napot, illetve volt, aki hosszabb útra ment, és megtekintették az aggteleki cseppkőbarlangot.

Második nap: Hagyományosan két napot töltenek a diákok az iskolában magyarországi és a németországi látogatás során is, ahol betekintést nyerhetnek az iskolai életbe, megtekinthetik a tanórákat, és megismerkedhetnek az iskola életével. A német vendégeket ezen a napon köszöntötte Kocsis Erzsébet igazgató asszony. A délelőtti iskolalátogatás után hétfő délután a várossal is megismerkedhettek a német diákok. A tanulók megtekintették a város nevezetességeit, a katolikus templomban orgonajátékot hallgattak meg, és sok érdekes tényt hallgattak meg közben a város színes történelméről.

Harmadik nap: Ezt a napot Budapesten töltöttük. Az első számú cél a Parlament meglátogatása volt, ahol idegen nyelvű túravezetéssel ismerték meg  Magyarország, illetve a Parlament épületének történetét. A fővárosban ezen kívül kirándultunk egy keveset, megnéztük a látványosságokat, gyönyörködtünk a Duna – partról nyíló kilátásban a budai oldalra.

           

Negyedik nap: Szerda délelőtt újra az iskoláé volt a főszerep, a tanulók ismét beülhettek pár tanórára. Délután a magyar kultúra újabb elemével ismerkedtek meg, a néptánccal. Az Ezerjó Szentmiklós Néptáncegyüttes szervezésében hallhattak a magyar- és a törökszentmiklósi néptánc történetéről, megnézhettek és felpróbálhattak népviseleteket, majd megnézték a táncpróbát, végül ők maguk is kipróbálhatták a tánctudásukat.

Ötödik nap: Ezen a napon az Alföld egyik turisztikai vonzerejével ismerkedhettek meg, a kisújszállási termálfürdővel. A gyerekek a délelőttöt a Kumánia strandfürdőben töltötték, délután pedig kézműves foglalkozáson vettek részt a Kézműves Örökség Egyesület, Kézművesház szervezésében. Megismerték a népi tojásfestés és díszítés hagyományait és kézzel készített húsvéti ajándékot vihettek haza Németországba.

           

Hatodik nap: Az utolsó napon Szolnokot látogattuk meg a német vendégeinkkel. Délelőtt a Damjanich Múzeumban tekintettük meg a kiállításokat, ahol a környék történelmével, néprajzával és művészeti világával ismerkedtek meg vendégeink. Ezután egy rövid túra során megtekintettük a belvárost, a nevezetességeket. A szolnoki kirándulást a gyaloghídon zártuk, majd a gyerekek szabad programot kaptak, hogy ajándékokat vásároljanak szeretteiknek Magyarországról.

           

Hetedik nap: Ez a nap már csak a búcsúzkodásról szólt, a német csoport kora reggel indult vissza Németországba.

A csereprogram magyarországi állomása ebben az évben is jól sikerült, a vendégek nagyon jól érezték magukat, és a hét végére ki is fáradtak a változatos programokban. A magyar gyerekek pedig már alig várják a májusi németországi utat, ahová a két szervező, Tóth Klára és Barabás Csaba pedagógusok kíséretében mennek.

A program sikerességét az is mutatja, hogy mindkét iskolából több diák több évben is részt vesz a programban. Sok diák pedig a mai napig tartja a kapcsolatot a cserpartnerével, olyan tanuló is van, aki nyári szünetben újra kiutazott Németországba.

Barabás Csaba

szervező

Akadálymentesítés