Programhétvége a kollégiumban Kirándulás a Dunakanyarban

„ Csak a szépet gyűjtsed meg magadban. Meg amit gondolsz olyankor, azokat gyűjtsed! ’’
/Wass Albert /

2018. április 7-én a kollégium AJKP gimnáziumi előkészítő osztályával és néhány érdeklődő felsőbb éves diákkal együtt kirándulni voltunk a festői szépségű Dunakanyarban.
Reggel korán elindultunk, hogy legyen időnk minél több látványosságot megnézni. Hosszú volt az utazás autóbusszal, de gyorsan eltelt, mert egyre érdekesebb helyeket pillanthattunk meg. A dombos, kanyargós tájakon áthaladva megérkeztünk Esztergomba, a középkori Magyar Királyság egyik legfontosabb városába. Már messziről feltűnt a Várhegyre épült Bazilika hatalmas épülettömbje, valamint a várfalak, a középkori érseki palota és a Fehér-torony rekonstruált épületei. A királyi palotában tárlatvezető várt bennünket, ahol időutazást tehettünk. Megelevenedett előttünk a középkor, bepillantást nyerhettünk a különböző termeken áthaladva a középkori életbe. Nagyon sok érdekességet tudtunk meg a vár történetéről, belső életéről, a harcokról, Balassi Bálint költőről, a híres törökverő nemesről, aki 1594-ben itt halt meg .
A XV. század második felétől a nagy reneszánsz érsekek Vitéz János, és Bakócz Tamás ittléte alatt a vár jelentős átalakításokon ment keresztül, és ekkor élte virágkorát. Mátyás király halála után özvegye, Beatrix királyné is itt lakott.
Együtt jelent meg a szépség és a történelem. Láthattuk a ciszternás termet, a török udvart, a belső kápolnát, a Szent István termet, a gőzfürdőt, a nagykonyhát, fegyvereket, börtön és őrszobát, végül a lovagtermet, ahol nagy fogadásokat rendeztek. Élményszerű, közvetlen és nagyon kedves tárlatvezetésben volt részünk. Tárlatvezetőnk sok kérdéssel vonta be tanulóinkat a történelmi ismeretek gazdag tárházába. Sok ügyes válaszadónk volt, így a dicséret mellett sikerélménynek is részesei lehettek.
Egy röpke óra után átmentünk megcsodálni a klasszicista stílusban épült Nagyboldogasszony és Szent Adalbert főszékesegyházat, amely a magyar katolikus egyház főszékesegyháza az Esztergom-Budapesti Főegyházmegyében. Magyarország legnagyobb egyházi épülete, és egyben az ország legmagasabb épülete. Méreteit tekintve Európa egyik legnagyobb bazilikája. Tárlatvezetővel léptünk be a szent helyre, és közösen elimádkoztuk a Miatyánkot.
A tárlatot vezető hölgy meghatódva mondta, hogy nagyon sok csoportot vezetett már, de soha nem hallott még ilyen szép vallásos megnyilvánulást. Innentől kezdve megkülönböztetett figyelemmel tekintett ránk.

Szívvel-lélekkel mindent elmondott, olyan lenyűgöző, érdeklődést fenntartó előadásban, amellyel mindenki gazdagodhatott. A tárlatvezetés során diákjaink tiszteletteljes, figyelmes, példaértékű magatartást tanúsítottak. Tárlatvezetőnk többször is hangsúlyozta, hogy mostanában nem találkozott ilyen gyerekekkel. Természetesen sok dicséretben részesültek itt is. Többször rákérdezett irodalmi, történelmi vonatkozású dolgokra, és tudásukat is elismerően dicsérte.
Egyik csoda követte a másikat a szépségeket illetően. Az oltárkép Michelangelo Grigoletti munkája, a világ legnagyobb, egyetlen vászonra festett oltárképe, amely Mária mennybemenetelét ábrázolja. A híres Bakócz- kápolnáról is különleges történetet hallhattunk.
A Bazilika kriptarendszere, amit szintén megnéztünk, ma is egyházi méltóságok temetésére
hivatott . Itt nyugszik Mindszenthy József is, a hőslelkű volt magyar hercegprímás.
A Kincstárban található Közép-Európa leggazdagabb egyházi műtárgygyűjteménye. A színaranyból készült Mátyás-kálvária Magyarország legnagyobb ékszerkincse.
A remek tárlatvezetés után ebédeltünk egy hangulatos csárdában. Ezt követően busszal átmentünk a Mária Valéria-hídon Párkányba, ami már a mai Szlovákia területén fekszik. Onnan visszanézve csodálatos panorámában gyönyörködhettünk.

Ezután Visegrádra indultunk, ahol a Fellegvárban a vártörténeti kiállítás mellett megtekintettük a Panoptikumot, amely az 1335-ös visegrádi királytalálkozó emlékére készült. Felmentünk a vár legmagasabb pontjára, ahonnan láthattuk az egész Dunakanyar ámulatba ejtő szépségét.
A 2018-as év Mátyás király-emlékév. Mátyás király 1486 virágos tavaszán töltött hosszabb időt kedvelt várában. Tisztelettel emlékeztünk emberi és történelmi nagysága előtt.
Igazán emlékezetes kirándulást őrizhetünk szívünkben, mindenki örömére.
Vasárnap, itthon szentmisén vettünk részt, ahol gimnáziumi tanulóink közül többen megkeresztelkedtek. A kollégiumban ebédeltünk. Köszönet a látványos és rendkívül finom hidegtál készítőinek.
A hosszú szombati nap után a délutáni program keretében filmet néztünk, kicsit lazítottunk, de jutott idő tanulásra is.
Köszönöm szépen Galsi Zoltán kollégiumvezető tanár úrnak segítségét, Oláh-Kovács Anna és Kisné Hamar Mária tanárnőknek a kollégiumi ügyeletben való részvételét.

Kormos Jánosné
kollégiumi nevelő

Akadálymentesítés