Tudománytörténeti előadás gimnáziumunkban

Fizikai Nobel-díj előkészítése Törökszentmiklósról is!
2019. 
április 3

Különleges látogatóink voltak a gimnáziumban április 3-án. Az érdeklődő vendégeknek, diákoknak, tanároknak tartott előadást Dr. Boros László orvos professzor és Szalontai Zoltán villamosmérnök. Előadóink mindketten egykori bercsényisek, sőt, az 1980-ban érettségizettek között osztálytársak is voltak.

Ezen a délutánon Markót Imre polgármester úr és Viski-Latorné Dögei Edit civil referens asszony is megtisztelt bennünket jelenlétével.

A tudománytörténeti beszélgetés megszervezésének oka az volt, hogy az egykori bercsényis diákok egyik kortársát, Dr. Krausz Ferenc fizikust, az Amerikai Fizikai Társulat (American Physical Society) a 2015-ös fizikai Nobel-díjra esélyesnek tartotta (https://www.google.com/amp/s/24.hu/tudomany/2015/10/06/magyar-tudose-lehet-ma-a-fizikai-nobel-dij/amp/).  Ennek esélye továbbra is fennáll a Krausz professzor által kidolgozott lézer impulzus megfelelő gyógyászati alkalmazásaival, amihez a magyar kormány Szegeden egy európai lézeres kutató- és fejlesztő intézetet hozott létre, melyet bercsényis diákok már meg is látogattak Boros professzorral együtt.

           

A meglepő alcím arról szól, hogy Boros professzor úr nagyon jól ismeri Dr. Krausz Ferenc professzor úr kutatási eredményeit, amelyek nagy reményeket keltenek a magyar tudományos életben: az egyik legrangosabb díjra, a Nobel-díjra való hivatalos felterjesztés is a lehetőségek között van. (A  díjat a  Svéd Királyi Tudományos Akadémia és a Karolinska Intézet ítéli oda.)

Dr. Krausz Ferenc kutatócsoportja elsőként állított elő, érzékelt és mért attoszekundumos fényimpulzust, illetve használta azt elektronok atomon belüli mozgásának feltérképezésére, megalapozva az attofizika tudományát.

A fényimpulzussal kapcsolatos kutatásokról szemléletes magyarázatot tartott nekünk Szalontai Zoltán, aki 1979-ben, harmadikos bercsényisként országos fizikaversenyt nyert, az általa 1980-ban megnyert fizikai diákolimpiára utazó magyar csapatnak Krausz Ferenc is tagja volt Helsinkiben. Szalontai Zoltán édesapja a Bercsényi Miklós Gimnázium nagyszerű fizika szakos tanára volt,  Szalontai László tanár úr tudásáról legendák keletkeztek. Tanár úrról neveztük el a gimnázium fizikatermét.

Boros professzor úr saját kutatásairól is beszélt, bemutatva egyik legjelentősebb felismerését, hogy az egészséges sejtekben megfelelően működő mitokondriumok csökkentett deutériumtartalmú anyagcsere vizet, úgynevezett mátrix vizet termelnek, melynek fontos szerepe van a sejtek élettani, azaz egészséges anyagcseréjének fenntartásában.

A deutérium megvonásának pozitív élettani hatásairól, az ATP szintézist végző fehérje nanomotorok működéséről és ezek a teljesítőképességet segítő hatásairól is beszélt deutériummentes környezetben!

Megemlítette, hogy más területen is kutatómunkába kezdett, az Ószövetség szövegeinek vizsgálatára hozott létre egy csoportot, amelynek munkájáról Viski-Latorné Dögei Edit mondott pár gondolatot ezen a délutánon.

Nagyon büszkék vagyunk, hogy a két bercsényis „öregdiák” megtisztelt bennünket jelenlétükkel, nagyszerű tudományos eredményeket osztottak meg velünk és a Krausz professzorral folytatott szakmai levelezésről is említést tettek. További sikereket kívánunk munkájukhoz!

Szécsiné Tamasi Katalin

intézményegység-vezető

Akadálymentesítés