TÁMOP-3.1.4. Mátraszentimre Bagolyirtás ökotábor

Mátraszentimre Bagolyirtás ökotábor 2014. június 9-15.

Június 9. hétfő
Reggel 7.45 órakor gyülekeztünk a gimnázium előtt. A busz megérkezése után felpakoltuk a csomagokat és 8 órakor elindultunk Gyöngyösre, ahol a Mátra Múzeum volt az első állomásunk. Gyönyörködhettünk a természettudományi pavilonban kiállított gyűjteményben. 11.45 órakor indult a kisvonat velünk Mátrafüredre.

A természetben zakatoló vonatban jókedvűen utaztunk. Átszálltunk az autóbuszra és rövid utazás után megérkeztünk Mátraszentimrére a Stella üdülőbe. Elfoglaltuk a szobákat, megebédeltünk (gyümölcsleves, rántott hús, rizs). Délután 3-kor indultunk Fallóskútra egy gyalogtúrára, miközben szemrevételeztük az út menti növénytársulásokat, a gyertyános-tölgyes (Carpineto-Quercetum) és a bükkös (Fagetum) társulásokat. Megérkeztünk a Mária kápolna kegyhelyhez és végig követtük Jézus útjának stációit. Visszaérve örömmel fogyasztottuk vacsoránkat, a bolognai spagettit. Vacsora után filmnézés és udvari játék várt mindenkit

Június 10. kedd
A reggeli bundás kenyeret követően hosszabb túrára indultunk. Első állomásunk Mátraszentimre kistemplomhoz vezetett, ahol kis pihenő során a tájékozódást gyakoroltuk térkép és tájoló segítségével. Ezt követően továbbindultunk a Három Falu Templomához. A templom a Mátra jellemző kőzeteiből épült, amelyeknek kialakulását elemzését végeztük. Innen tovább indult a túra a Vöröskő kilátóhoz. A kilátóból megtekintettük a környező hegyekre néző panorámát. Ezt követően hosszú túra várt ránk hazáig, ahol kis késéssel sikerült elfogyasztanunk az ebédet, az ízletes csirkecombot burgonyapürével. Ebéd után kézműves foglalkozást tartottunk, amelynek keretében hűtő mágnest készített mindenki. Fából kivágott állatfigurákat festettünk be akril festékkel különböző színűekre, majd száradás után mágnessel láttuk el őket. Vacsorára túrós tésztát ettünk és egy almát. Este hatalmas vihar érte el területünket Különböző felhőfajtákat figyeltünk meg a vihar érkezésekor. Megfigyelhettük a vihar különböző jellegzetességeit, jégesőt,villámlást. Közben csapadék – és jégszemcse-átmérőt mértünk.

Június 11. szerda
Reggeli virsli, mustár tea elfogyasztása után busz érkezett értünk, amellyel ellátogattunk hazánk legmagasabb pontjára, a Kékestetőre. Rövid gyalogtúra után felmentünk a TV –toronyba, ahonnan gyönyörű kilátás nyílt a környező hegyekre. Tájékozódtunk a különböző égtájak irányába eső településekről. Folytattuk túránkat a Sástói kilátóhoz, 250 lépcső leküzdése után ismét a panorámában gyönyörködhettünk. Kirándulást tettünk a tó partján, ahol megfigyelhettük a vízi növényeket és állatokat idegenvezetőnk megismertetett bennünket Sástó kialakulásának történetével. A tónál megettük az úti csomagként ebédre kapott szendvicseket, majd átmentünk a közeli Oxigén Kalandparkba. Az idegenvezetőnkkel először bob pályán csúsztunk, majd erdei labirintusba mentünk és szorgalmasan kerestük a kijáratot, melyet keveseknek sikerült megtalálni. Függőhídon keresztül átmentünk a kőbánya túloldalára, ott leereszkedtünk a völgyben kialakított vízi kalandparkhoz. Ügyességi játékokat próbálhattak ki a kalandvágyó gyerekek, tutajokon, pontonhidakon kelhettek át a vízen. Kipróbálhatták a érdekes kerékpárokat. A program végén kisállat simogatót látogattuk meg, ahol kisnyulat, kecskegidát és bárányt lehetett megsimogatni. A programot követően szállásunkra visszaindultunk az öreg Ikarus busszal, amely emelkedőn 10-20 km/h száguldásra volt képes. A buszon szauna élményt is élvezhettünk, mivel a sebesség hiánya miatt menetszél nem hűtött bennünket, klíma pedig alapból nem volt a buszon. Kellemetlen és lassú utazást pótolta az estebéd, amely borsólevesből és rántott sajtból állt. Vacsora után társasjáték, kártyázás, filmnézés volt a program.

Június 12. csütörtök
Reggelire melegszendvicset kaptunk, majd délelőtt fakultatív programok várták a gyermekeket, filmnézés, gyöngyfűzés, lábtenisz, tollasozás. A vendégház parkjában különféle állatokat figyeltünk meg közösen. Csuszka, nagy fakopáncs, mókus, barázdabillegető, feketerigó. Korai ebédül gulyáslevest és palacsintát kaptunk. 12 órakor indultunk a busszal a világörökség részét képező Hollókőre, ahol két szervezett programon vettünk részt. Először a Pajtakertben néprajzi előadást hallgattunk meg, melynek során a gyermekek közül egy fiú és egy lány beöltözött palóc népviseletbe. Közös körtáncon vettünk részt, majd megtekintettük a kézi szövés folyamatát. Végigsétáltunk a felújítás alatt álló Ófalun, majd utunkat a vár felé folytattuk. Itt vettünk részt a másik szervezett programon egy rendhagyó történelemórán. Az előadó, Polgár Péter nagy empátiával vezetett be bennünket a középkor világába. Egy bátor fiú beöltözhetett középkori lovagnak és kipróbálhatott néhány középkori fegyvert is. Ezt követően megtekintettük a várat és hazautaztunk az üdülőbe. Vacsorára pizzát kaptunk valamint gyümölcsként sárgabarackot. Vacsora után pihetető programként filmnézés és társasjáték volt.

Június 13. péntek
A szokásos időben elfogyasztottuk reggelinket (kakaó, kalács, vaj és lekvár). Reggeli után folytattuk a megkezdett kézműves foglalkozásokat és elindult a kis természettudósok köre is, növényeket és állatokat vizsgáltak mikroszkóppal, valamint kőzeteket és ásványokat tanulmányoztak. A sportot kedvelők tollasoztak, fociztak. Ebéd (brokkoli krémleves, öreglebbencs, sárgabarack) után Galyatetőre indult a társaság. Útba ejtettük Piszkés tetőt ahol az MTA csillagvizsgálója található. Galyatetőn megnéztük a templomot, a Nagyszállót és annak vadasparkját, majd jóízűen elfogyasztottunk egy-egy fagylaltot. Kis pihenés után indulunk vissza. Az ösvény mellett hangyavárat találtunk és növény felismerési gyakorlatot végeztünk, évgyűrűt számoltunk egy kivágott fa törzsén és rácsodálkoztunk egy óriási erdei békára is. A keddi vihar nyomai szinte mindenhol ott voltak, kidőlt fák és vízmosások. Hat előtt érkeztünk vissza miután jót szórakoztunk Mátraszentimre játszóterén. Vacsorára lángost kaptunk tejföllel, sajttal, fokhagymával. Vacsora után társasozás, filmnézés és a lefekvéshez való felkészülés.

Június 14. szombat
A bátrabbak hajnali vadász lessel kezdték a napot: őzet és rókát láttunk, valamint vaddisznó nyomokat. Reggeli (kolbászos rántotta teával) után ékszerdoboz festés, tollasozás, foci. Fényképek összerendezése az esti vetítésre. Ebéd (pirított tésztaleves, rakott burgonya, savanyú). Délután programzárás, élménybeszámolók, tablókészítés, és diavetítés, röhögés. Vacsora előtt a szobák rendbetétele, pakolás. Vacsora (szalonnába tekert virsli, görög saláta). Lefekvésig sírás-rívás.

Június 15. vasárnap
Reggeli után a csomagolás folytatása, szobák átadása, búcsúzkodás. Tíz óra körül hazaindulás Parádfürdő felé, ahol megtekintettük a Kocsi Múzeumot és a Cifra Istállót. Továbbmentünk Recskre, ahol megnéztük az emlékhelyet. Utolsó programként Sirokon részt vettünk a siroki várjátékokon. Kora délután megérkeztünk Törökszentmiklósra.

Kísérőtanárok: Horváth István, Tóthné Nagy Zita, Tóth Tibor