TÁMOP-3.1.4 Pánty Gála

 

Megtelt a nézőtér a Bercsényi Miklós Katolikus Gimnázium és Kollégium, Általános Iskola, Óvoda Pánthy Endre Katolikus Általános Iskola Tagintézménye által szervezett gálaműsor alkalmából az Ipolyi Arnold Művelődési Központ színháztermében.

A köszöntőt Kocsis Erzsébet igazgató asszony mondta, aki hangsúlyozta a művészet erejét, és annak szerepét az ember életében.

A hagyományos rendezvényt ebben az esztendőben a TÁMOP -3.1.4-12/2-2012-018 azonosítószámú „Innovatív oktatás a törökszentmiklósi Bercsényi Miklós Katolikus Iskolában” című pályázat keretében rendeztük meg.

Mit takar ez a pályázat? Többek között az olyan események megszervezését és anyagi támogatását, mint ez az alkalom. Az innovatív oktatás arról szól, hogy ismereteket szerezni,tanulni,tapasztalatokat gyűjteni nemcsak a tanórák során lehet.

Ezt a délutánt a művészetnek és a szórakozásnak szántuk.

Célunk a hagyományoknak megfelelően az volt, hogy a gyermekek az iskolai eredményeken kívül bemutathassák tudásukat, sokoldalúságukat. Megmutathatták, miben tehetségesek, és igazolták, hogy a művészet mindenkié lehet. Színvonalas előadásokon is jól érezheti magát mindenki, és nem a silány tévéműsorok jelentik a kikapcsolódást, szórakozást, nem ezek a műsorok szolgálnak számunkra értékrendként.

Az előadások során arról is szólhattak, hogy mit ad nekik az iskola, mit jelent Isten az életükben.

Az alábbi idézet szolgált mottóul a gálán:

„ Ha van valamid, ami jó,

Ami barátaiddal megosztható,

Legyen bárcsak egy apróság,

Hozhatja Isten áldását.

Add tovább!

Lehet, hogy csak egy dal, mely vidám,

De segít megharcolni egy-egy csatát.

Add tovább!”A sokszínű előadások során több műfajban is szerepeltek tanulóink. Izgatottan,de boldogan vették birtokba a színpadot, nemcsak a pedagógusoknak, társaiknak, de a nézőtéren helyet foglaló szülőknek, rokonoknak is játszottak.  Örültek, hogy a nézők élvezik az előadást, zúg a taps a produkciók végén. Nem is ok nélkül. Igen magas színvonalú, olykor vidám, máskor megható előadásoknak lehettünk tanúi. Szerepelt a műsorban zenés összeállítás, melyet az iskola énekkara adott elő, verses-zenés összeállítás, gyermekjáték, néptánc, mese, modern tánc, idegen nyelvű mesejáték. Csoportos és egyéni produkciókat is láthattunk-hallhattunk.

A pályázat hozzásegítette az intézményt több tevékenység beindításához, vagy éppen anyagi segítséget adott a folytatáshoz. Ilyen a néptánc oktatás, melynek eredményességéről most számot adhattak kis táncosaink.

Nem hiába folyik az angol nyelv oktatása már 1.osztálytól, a kisdiákok igen ötletesen és ügyesen angol nyelven adtak elő egy mesét. Persze, hogy mindenki érthesse, a kivetítőn magyar nyelven is megjelent a szöveg.

Igazi örömünnep volt ez a délután szülőnek, pedagógusnak és diáknak egyaránt.

Sokáig emlékezni fogunk ezekre a pillanatokra, a csillogó gyermekszemek feledhetetlenné teszik a Gálát, és ösztönöznek arra, hogy a jövő tanévben ismét sor kerüljön ilyen rendezvényre, akár már ősszel is.

Márton János tagintézmény-vezető zárszavában megköszönte az osztályok, a szülők és a segítő pedagógusok színvonalas munkáját.

Márton János                                                                         Kocsis Erzsébet
tagintézmény-vezető                                                                         igazgató