Óvodakert beszámoló 2022. év

Bercsényi Miklós Katolikus Gimnázium és Kollégium, Általános Iskola, Óvoda

Szent Kristóf Katolikus Tagóvoda

Törökszentmiklós, Kapisztrán János u. 3.

Óvodakert beszámoló 2022. év

Óvodánk a törökszentmiklósi Szent Kristóf Katolikus Tagóvoda 2022. tavasza óta csatlakozott az Iskolakertekért Alapítvány által indított óvodakert programhoz, melyre sikeresen pályázva elnyertük a lehetőséget arra, hogy óvodánkban az óvodakertet minél szélesebb körben használjuk az oktató nevelő munkában.

Az óvodakert programban való részvételünket nagy örömmel és lelkesedéssel kezdtük. A gyermekekkel megismertettük az óvodakert részeit, a virágoskertet, a veteményeseket, a magaságyásokat, a komposztálókat és a vízgyűjtési lehetőségeket. Elmondtuk nekik mit, hová ültetünk és hogy mi szükséges a növények fejlődéséhez. Elsősorban jó termőföld és csapadék és napfény. A már meglévő 4 db magaságyás talajának előkészítése volt az első és legfontosabb feladat az őszi magvetés előtt. Az óvoda 4 csoportja egy-egy magaságyással rendelkezik. Találtunk a már meglévő földben köveket, kavicsokat, ezt a gyerekekkel közösen eltávolítottuk ügyelve a baleset megelőzésre. A magaságyásokat feltöltöttük termőfölddel és indulhatott aveteményezés. A nyár folyamán kapott sok szép új kerti szerszámokat végre kipróbálhatták a gyerekek. Az eszközcsomagban kertészeti eszközök és vetőmagok voltak: kiskapa, ásó, gereblye, palántálófa, locsolókannák. A megfelelő balesetvédelmi tájékoztatás után nagy lelkesedéssel indult a munka. Kicsit fellazítottuk, felkapáltuk a földet, a gyomokat kihúztuk és kis barázdákat készítve beleszórhatták a magokat a gyerekek. Vetettünk áttelelő salátát, retket, céklát, dugványoltunk hagymákat is. Majd folyamatosan gondoztuk, locsoltuk őket és megfigyeltük a fejlődésüket. Nagy öröm és boldogság volt, amikor már kibújtak a kis szárak, levelek. Amikor már teljesen kifejlődtek a növények, közösen a gyermekekkel kiszedtük a földből, leszedtük a nem ehető részeket, amiket a komposztálóba tettünk. Ezután megmostuk a zöldségeket és jóízűen elfogyasztottuk.

A már meglévő komposztálónkhoz az Iskolakert Alapítványtól kaptunk egy új komposztálót, valamint a nélkülözhetetlen komposztoltó gilisztákat. Megtalálva a megfelelő félárnyékos helyet az udvaron, nagy boldogan vettük birtokba az új komposztálót. Megbeszéltük, hogy mi az a komposztálás? Melyek a komposztálható növények, anyagok és melyek nem? Mi a komposztálás folyamata?  Mennyi idő szükséges hozzá? Milyen állatok vesznek részt ebben a folyamatban?

Az Iskolakert Alapítvány által elküldött bemutatófilm alapján mi is elkezdtük, beindítottuk a legújabb komposztálónkat. A megfelelő sorrendet követve raktuk bele a zöldhulladékot, papírt, az oltást beindító gilisztás földet, és az egészet meglocsolva és folyamatosan nedvesen tartva, azóta is figyeljük a benne lévő folyamatokat, a növények bomlását. A csoportszobában a gyümölcs és zöldségfogyasztáskor keletkező zöld hulladékot a csoportszobai szelektív hulladékgyűjtőbe tesszük, majd ezután a gyermekekkel közösen kivisszük a komposztálóba. A komposzt megfelelő nedvesség tartását az óvodánk udvarán található 2 db esővízgyűjtő tartályban lévő vízzel biztosítjuk. Ezzel is megismertettük a gyermekeket és a megfelelő biztonsági intézkedéseket betartva használjuk. Folyamatosan lefedve tartjuk és csak felnőtt segítségével lehet a vizet venni belőle.

Az új óvodai udvarunk szépítéséhez, növénytelepítés céljából fákat, bokrokat, különféle növényeket ültettünk. Az előttünk álló téli időszakban, mivel Madárbarát és Zöldóvoda vagyunk, a madarak védelmét, etetését, gondozását helyezzük előtérbe mind a 4 óvodai csoportban. A már meglévő madáretetőket folyamatosan feltöltjük és várjuk, figyeljük az érkező madarakat. A gyermekek figyelemmel kísérhetik az etetők körüli mozgást. Mindezekkel a tevékenységekkel lehetővé tesszük az óvodásaink számára a környezetünk tevékeny megismerését, ami szervezett és spontán tapasztalatszerzéshez ad alkalmat. Formálódik környezetvédelmi szemléletük, ismereteik gazdagodnak, képességeik fejlődnek. Pozitív érzelmi viszonyulás alakul ki a környezetük iránt.  A közösen végzett tevékenység során fejlődnek társas kapcsolataik, érzelmi, akarati tulajdonságaik (kitartás, egymásra figyelés, együttműködés, felelősségtudat, önértékelés). A saját élményű tapasztalás során megismerési funkciójuk is fejlődik (megismerés, észlelés). A tevékenységek során megvalósulnak a gyermekek munkára való nevelése, általános képességeik fejlesztése (figyelem, emlékezet, gondolkodás, képzelet), anyanyelvi nevelésük, szókincsbővítésük. A testi képességük fejlődik a tevékenységek végzésekor (állóképesség, erő, ügyesség, szem-kéz koordináció).

Szeretnénk, hogy hosszú távon is fenntartható legyen a most kialakított óvodakertünk, illetve folyamatosan fejlesztjük, bővítjük a lehetőségeinkhez mérten. Gyógynövény és fűszernövény ültetését, növénysimogató kialakítását, rovarhotel létrehozását tervezzük.

Szeretnénk megismertetni a gyermekekkel a gyógyteák, gyógy- és fűszervnövények jótékony hatását.

Hosszabb távú céljaink között szerepel a gyermekek és szüleinek a természet tiszteletére, megóvására való nevelés és a fenntarthatóságra való nevelés közvetítése.

Törökszentmiklós, 2022. 11. 30.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*