Határtalanul!

Bercsényi Miklós Katolikus Gimnázium és Kollégium, Általános Iskola, Óvoda, Törökszentmiklós

  1. április 17-20.

ELŐKÉSZÍTŐ ÓRA

Amikor megtudtuk, hogy nyert a pályázatunk, a gyerekek rögtön kutató munkába kezdtek, hová is fogunk menni, milyen látnivalók várnak ránk. A kirándulást megelőző hetekben anyagot gyűjtöttek csoportokban, miután szétosztottuk a legfontosabb helyszíneket, majd a felhalmozott anyagot egy foglalkozás keretében rendeztük. A választott helyszínek csoportonként: Nagyvárad, Nagyszalonta, Csucsa, Kolozsvár, Torockó, Bonchida. Azért választották ezeket a földrajzi helyeket a gyerekek, mert mindegyikhez kötődtek előzetes ismeretek történelemből, irodalomból. A foglalkozáson felidézték a csoportok Arany Jánost és főművét, a Toldit. Mivel az emlékévben nagyon sokszor hallottak már Arany Jánosról és életművéről, nem csak egy csoport, hanem mindenki bekapcsolódott a beszélgetésbe. Felidézték Ady Endrét, Csinszka alakját. Az óra végére mindenki tele volt várakozással. Milyen lesz, ha ott lehetünk a könyvekből ismert helyszíneken? Jó hangulatban telt a foglalkozás, sok versrészlet és történelmi tény hangzott el.

A NAGY UTAZÁS

NAGY KÖLTŐINK NYOMÁBAN

  1. nap

A délelőtti órákban megérkeztünk Nagyváradra a Székesegyház előtti parkolóba, ahol csatlakozott hozzánk az idegenvezetőnk. Rövid pihenő után autóbusszal bementünk a belvárosba, onnan kezdtük gyalogos sétánkat. Először a Zsinagógát tekintettük meg, majd a Sas palotát, Moskovics palotát és a Szent László templomot is megnéztük kívülről. Sétánkat folytattuk a Sebes-Kőrösön át az EMKE kávéházhoz, ahol Ady megismerkedett Lédával, megnéztük a Nagyváradi Szigligeti Ede Színház csodálatos épületét. A sétálóutcán megtekintettük a palotákat, majd Nagy Sándor József emléktáblájánál az aradi vértanúkra emlékeztünk. Utunk a Petőfi parkon keresztül vezetett. A parkban megnéztük a Bethlen Gábor-szobrot, majd továbbsétáltunk a püspöki palota felé. Megtekintettük a püspöki palota épületét, bementünk a Székesegyházba, a Kanonok soron sétálgattunk. Végül itt szálltunk fel az autóbuszra és folytattuk utunkat. Következő állomásunk Nagyszalontán a Csonka-torony volt. Helyi kísérettel, idegenvezetéssel végigjártuk a Csonka-toronyban berendezett Arany-emlékkiállítást. Utunk egyik legfontosabb állomása volt, hiszen Arany Emlékévet ünnepeltünk. Továbbutaztunk autóbuszunkkal egészen Csúcsáig, ahol Ady emlékeivel ismerkedtünk. Megtekintettük azt a szobát, amely Ady és Csinszka itt töltött éveit mutatta be. Utunkat folytatva érkeztünk meg Körösfőre. Megtekintettük a négy fiatornyos kazettás mennyezetű református templomot, majd Vasvári Pál kopjafás emlékhelyére nemzeti színű szalagot tűztűnk. Estére megérkeztünk Magyarvalkóra. Két szép, új modern berendezésű panzióban kaptunk szállást. Miután a szobákat mindenki elfoglalta, megvacsoráztunk, majd lepihentünk.

  1. nap

Korán ébredtünk, majd reggeli után felszálltunk az autóbuszra, elindultunk a Tordai sóbánya felé. A helyi lakosok egy rövidebb utat mutattak nekünk az Aranyos völgyében, ebbe az irányba indultunk el. A táj csodálatos volt, az út közel a sziklás hegyek mellett vezetett. Reggel kilenc órára érkeztünk a sóbányához, ahol rövid várakozás után elindultunk idegenvezetőnkkel a felfedezőútra. Megnéztük a József-, Mária Terézia- és Antal-termeket, megtekintettük azt a makettet, amely az egykori sóbányából hozta felszínre a sót. Végül lementünk a legnagyobb csarnokba, ahol egy óriáskeréken is megcsodáltuk a bánya nagyságát. A bányában megnéztük a mini golf pályákat, bowling pályákat, a csónakázót, végül panorámalifttel feljöttünk a felszínre. Több órás lent tartózkodás után a felszínre érve, elfogyasztottuk előre csomagolt szendvicseinket, a helyi vásárban töltöttünk egy kis szabadidőt, majd továbbindultunk Kolozsvárra. Kolozsváron a Mátyásszobor melletti parkolóban szálltunk le az autóbuszról. Sétánk a Szent Mihály templom megtekintésével kezdődött, majd elsétáltunk a közelben lévő Mátyás király szülőházhoz. Az épülettel szemben lévő házat is megtekintettük, amely Bocskai István szülőháza, majd a Házsongárdi temető felé vettük utunkat. Útközben megnéztük a Farkas utca nevezetességeit, Bolyai egyetemet. Megérkeztünk Európa legrégibb köztemetőjébe. Írók, költők és őseink nagyjainál versekkel és idézetekkel emlékeztünk. Innen a Kis Szamos csatorna mentén elsétáltunk az autóbuszig, útba ejtve egy játszóteret, ahol a gyerekek felszabadultan játszottak, hintáztak. Estére visszaértünk szállásunkra, ahol vacsora után, rövid beszélgetések után mindenki lepihent.

  1. nap

A reggeli után elindultunk a Tordai-hasadékhoz. Útközben a buszból megtekintettük a felszíni gipsz bányát. Odaérve hatalmas, domboktól, sziklás oldalakkal körülzárt, mély katlan tárult elénk. A hasadékban az egyre szűkebb ösvényeken sétáltunk, felelevenítettük a hasadék mondáit, majd a bejáratnál található vásárban nézelődtünk, megettük a számunkra csomagolt szendvicseket, majd folytattuk utunkat autóbusszal Torockó felé. Torockón megtekintettük a Néprajzi múzeumot, megnéztük a régi főtéri házakat, a torockói népviseletet. Szabad program keretében a csapat egy részével megmásztuk a Székely-szikla felét, ahonnan lenézve egyre szebb és szebb táj tárult elénk. A csapat másik fele a faluban fagyizott és sétálgatott eközben. Estére visszaértünk a szállásra, megvacsoráztunk, majd a település focipályáján a helyiekkel együtt játszottak a gyerekek, olykor-olykor a kísérő tanárok is beálltak, a csapat erősítése érdekében. Megismerkedtünk a helyiek életével, iskolájával, szokásaival. Késő estig tartó labdajáték után, visszatértünk a szállásunkra, rövid beszélgetések után, mindenki lepihent.

  1. nap

Reggeli után továbbfolytattuk utunkat nagy költőink nyomában. Utunk elsőnek Koltóra vezetett, ahol az egykori Teleki kastélyban berendezett múzeumban tettünk látogatást. Továbbhaladva Bonchidán az erdélyi Versailles mintájára épült Bánffy kastélyt látogattuk meg, végül Válaszúton néztük meg a romos Bánffy Kastélyt, ahol Vass Albert született. Visszafelé Kolozsváron elbúcsúztunk az idegenvezetőnktől, és elindultunk hazafelé a már ismert tájakat felismerve: Körösfő, Csucsa, Király-hágó, Nagyvárad. Az esti órákban értünk haza.

ÉRTÉKELŐ ÓRA

  1. április 23.

Az utazás fáradalmait kipihenve, de az emlékek frissességét megőrizve hamar megtartottuk utunk értékelését. Első kérdés, kinek, mi tetszett a legjobban. A csoportok újra szerveződtek, az előkészítő foglalkozást idéztük fel, de most a feladat a kulcskérdésre adott válasz, ki mit ragadott meg a 4 napból. A gyerekek nagyon izgalmasnak találták Kolozsvár történelmi emlékeit, Mátyás király emlékezetét és a Tordai hasadék csodáját. De a telefonokkal készített képek visszanézésével újra átutaztuk gondolatban a napjainkat. Természetesen a helyi iskolásokkal töltött idő, a közös foci, a szurkolás, tanáraikkal való ismerkedés is érdekes volt. Mindenki úgy érezte, nagyon hamar eltelt a 4 nap, szívesen folytatták volna az utazást. Felidéztük a közös éneklést, imádságokat, verseinket, a koszorúzást a magyar emlékhelyeken. Meghatottam gondoltak vissza a Házsongárdi temetőre. Az elkészült ppt  anyagait DÖK foglalkozásokon osztják meg a többiekkel.

Tóth Klára, Nagy Anna, Farkas-Osváth Róbert

tanárok

 

Első publikáció: 2018. május 3.

Újrapublikálva: 2018. december 14.

Akadálymentesítés