Határtalanul…

A Miniszterelnökség Nemzetpolitikai Államtitkárságának megbízásából a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. mint támogató erre a tanévre is pályázatot hirdetett a Határtalanul! program keretében a külhoni magyarsággal kapcsolatos ismeretek bővülésének elősegítésére. A pályázati kiírás célja határon túli kirándulások támogatása a Magyarország határain kívül élő magyarság megismerése, valamint a magyarországi és a külhoni magyar fiatalok közti kapcsolatok kialakítása, illetve erősítése.

A pályázati kiírásnak megfelelően intézményünk 7. évfolyamos (Bercsényi és Pánthy közösen) diákjai vettek részt ezen a kiránduláson 2023. október 09-13. közötti időszakban.

Utazásunkat előzetes felkészülés és tájékozódás előzte meg, majd elérkezett a várva várt indulás. A több mint 700 km-es útra hajnalban indultunk, a határt Ártándnál léptük át. Nagyváradon csatlakozott hozzánk Tiponucz Tibor idegenvezető, aki egész kirándulásunk alatt rengeteg hasznos információval, változatos történetekkel, az adott tájegységre jellemző történelmi, geológiai, irodalmi ismeretanyaggal látott el bennünket. Belső Erdély irányába haladt utunk, átkelve a Király-hágón, ahol megcsodáltuk a kilátást és szippantottunk egy nagyot a friss erdélyi levegőből. Első jelentősebb állomásunk a Tordai sóbánya volt, ahol több mint száz méter mélységbe ereszkedtünk le. Ezzel kezdetét vette a sóval való ismerkedésünk, hiszen pályázatunk tematikája szerint a „Só útját” jártuk be.

Hosszabb utazást követően érkeztünk Székelyszentlélekre, ahol a szálláshelyünk volt. Nagyon kedves fogadtatásban volt részünk, a finom vacsora után pedig elfoglaltuk a szobáinkat.

A második napot teljes egészében a Sóvidéken töltöttük és a só előfordulásaival ismerkedtünk meg.

Szovátán a különleges sós Medve-tavat néztük meg, majd Parajdon a sóbányát kerestük fel, így lehetőségünk volt felmérni a két sóbánya közötti különbségeket és hasonlóságokat. 80-100 méter mélységben templom, múzeum, játszótér található. Majd a Sószorosban sétáltunk, ahol a só különleges formáival ismerkedünk meg, mint például a felszínen kialakult barázdák, a sókarok, valamint borsós felszínű sókarfiolok. A sós iszapfürdőben csak a kezeinket áztattuk, viszont a medvenyomokat közelről is szemügyre vehettük. Ezt követően rövid megálló következett Korond főutcáján az állandó kirakodóvásárban, majd abba a szerencsés helyzetbe kerültünk, hogy a sóvágás folyamatát is végig nézhettük. Farkaslakán megkoszorúztuk a híres székely író, Tamási Áron síremlékét, majd visszautaztunk szállásunkra.

Harmadik napunkon a zetelaki víztározót is érintve a Gyilkos–tó csodálatos szépségével ismerkedtünk meg és a Békás szoros sziklái között sétáltunk. Csíksomlyón a csodatevő Szűz Mária szobrát néztük meg a kegytemplomban, imádkoztunk egyénileg és közösen is.

Negyedik napunkat a Benedek Fidél Általános Iskolában Székelyszentléleken kezdtük, ahol az igazgatónő mesélt az iskola történetéről, majd találkozhattunk az itt tanuló diákokkal, akiket megajándékoztunk az általunk készített kézműves munkáinkkal. Ezt követően a székely kapu készítésébe pillantottunk be, majd következett a kenyérkészítés. Kovászolás, dagasztás, formázás, kelesztés. Amíg kenyerünk pihent, mi ellátogattunk a legnagyobb székelyként számon tartott Orbán Balázs sírjához, Szejkefürdőn. A látogatóközpontban ismeretekben gazdag tárlatvezetésen vettünk részt. Ezt követően megnéztük a Mini-Erdély Parkot, ahol csodálatos makettekben gyönyörködhettünk. Székelyudvarhely, a „székely főváros” nevezetességeivel is találkoztunk. A Szoborparkban 13 magyar király, író és más híres ember szobrát tekintettük meg, Csaba királyfi szobránál pedig elhelyeztük iskolánk koszorúját.

Szállásunkra visszatérve jóízűen fogyasztottuk el a kemencében sült kenyerünket és a finom vacsoránkat.

Utazásunk utolsó napján Segesvár történelmi központjával ismerkedtünk meg: Óratorony, diák lépcső, bástyák, református templom. Koszorút helyeztünk el Petőfi Sándor mellszobránál.

Sétáltunk Kolozsvár történelmi központjában is: Mátyás király szobra és szülőháza, Szent Mihály templom, Farkas utcai református templom. A közös fagyizást követően élményekkel telve indultunk hazafelé. Csodálatos 5 napot töltöttünk Erdélyben, melyért hálánkat és köszönetünket fejezzük ki a Határtalanul program szervezőinek, valamint köszönjük a Jóisten támogatását, aki végig kísérte utunkat!

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*