AJKP Gólyatábor a történelmi belvárosban

Bár még tombol a nyár és a felhőtlen vakáció utolsó napjait töltik diákjaink, az Arany János Kollégiumi Programba felvett előkészítő évfolyamunk számára már megkezdődött a közös élmények begyűjtése, a közösségi életre való ráhangolódás.

Három felejthetetlen napot töltöttünk el Egerben, ahol a közös programok, a kötetlen beszélgetések, játékos feladatok egymás megismerését, baráti kapcsolatok kialakulását tették lehetővé.

Hagyományainkhoz híven a Szent János Vendégház szeretetét és kényelmét élvezhettük ezekben a napokban, ahol a kollégiumi lét hangulata és szabályrendszere lehetővé tette, hogy diákjaink elfogadás, tolerancia, empátia területén a meglévő képességeikben tovább fejlődhessenek.

Programunk kialakításában a közösségi élet fejlesztésén kívül teret kapott a tudományos világ, a kultúra megismerése és természetesen vallásunk, hitünk megerősítése.

Ellátogattunk a Csillagászati Múzeumba, ahol az építtető Eszterházy Károly püspök kérésére Hell Miksa – magyar származású bécsi királyi csillagász által beszerzett csillagászati mérőeszközöket tekintettük meg. Madártávlatból szemlélhettük a belváros nevezetességeit a CAMERA OBSCURA jóvoltából, ami egy egyszerű optikai eszköz egy hatalmas méretű fényképezőgép a besötétített szobában. Az általa létesített kép egy fehér asztallapra vetítődik ki, így azon látni, hogy abban a pillanatban mi is történik a város valamely adott pontján.

A Varázsterem interaktív eszközei által mechanikai, optikai és elektromágneses érdekességekkel találkoztak diákjaink, melyeknek aktív részesei lehettek. A panoráma teraszról pedig csodás fotók készültek az otthon lévő szülők számára. Délután a Bazilika történelmét és épületét ismertük meg, majd rövid pihenő és vacsora után a Dobó teret vettük birtokunkba.

Szombaton egy kis időutazásra indultunk. Az Egri Vár mindig rejteget meglepetéseket és új ismereteket, így azok is élvezték a vártúrát, akik már korábban is részesei lehettek. A jó idő, a meleg, a forró napsugarak fürdőzésre csábítottak bennünket a délutáni órákban. Az egri termálfürdő minden élményeleme elégedettségünket szolgálta. Elcsendesedni, megpihenni a „Barátok Templomába” tértünk be, ahol Menyhárt atya a tőle megszokott érdeklődéssel és szeretettel fogadott bennünket. Mise után, lelkileg feltöltődve az Érsekkert hatalmas fái alatt megbeszéltük a nap eseményeit, majd a Szent József-forrás vizétől „életre kelve” ki-ki maga hasznára fordította a kötetlen szabadidőt.

A vasárnapot a Tisza-tavi Ökocentrumban töltöttük. Megismertük a tó történelmét, növény- és állatvilágát, részt vettünk egy felejthetetlen hajótúrán.

A három nap alatt összekovácsolódott a kis csapatunk, a közös élmények segítették egymás és a nevelők megismerését. Néhány segítő felsős diák kollégiumi történetekkel, Kis Mihály kollégiumi nevelő, AJKP programfelelős szakmai tapasztalataival segítette a program megvalósulását. Köszönet munkájukért.

Tanulóink feltöltődve, élményekkel telve tértek haza, és várakozásteljesen tekintenek az előttük álló bercsényis évekre.

Dancza Jusztina

osztályfőnök

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*