Utazás a holdba!

Nem, nem Melies fekete- fehér mozijáról van szó, vagy Vernéről. A Bercsényi Miklós Katolikus Gimnázium és Kollégium 9.a osztályos tanulója, Polyák Anna Zsófia tudományos témájú előadást készített a VI. Nemzetközi Interdiszciplináris Konferenciára.

Az Európa holdjának építészetéről szóló munka nem a messzi jövőbe repít. Nagyon is aktuális problémák miatt született: a globális felmelegedés, a túlnépesedés hatásaira keres megoldást, bár nem a bolygónkon: a Jupiter holdján való letelepedés lehetőségét veti fel. “Az osztályfőnököm hívta fel a figyelmemet az Anya lánya tehetségtanácsadásra, ott hallottam a lehetőségről. Azonnal felkeltette az érdeklődésemet. A ppt- nek érintenie kellett a következő témákat: hadviselés, a Földön kívüli élet, a mesterséges intelligencia. Engem az építészet érdekel, így nem is volt kérdéses számomra, hogy erre fókuszálok.

A Földön kívüli életre a jelenlegi kutatások szerint az egyik legalkalmasabb bolygó a Jupiter holdja, az Europa, hiszen a légköre oxigént és szén-dioxidot tartalmaz, felszíne -160°C, és a víz jég formájában megtalálható. Úgy gondolom, legpraktikusabb az lenne, ha Földről irányítható robotokkal épülnének fel az épületek. A gépeknek állandó energiaforrást is biztosítani kell ehhez, amelyre tökéletes megoldás lenne a napenergia. Az épületeknél fontos a hőszigetelés, és az, hogy minél nagyobb fényáteresztő felületek legyenek beépítve, hiszen csak így lehetséges növények termesztése, melyek fotoszintézissel oxigént termelnek. A házaknál a hagyományos és új építészeti megoldásokat kellene kombinálni, többségében olyan anyagokból, amik az Europán is megtalálhatók. “ Zsófinak ppt-t kellett készítenie a témáról, a tanulmánnyal kapcsolatos kérdésekre válaszolnia, amelyek március 15-19 között volt látható a szervezők által megosztva, utána pedig egy valós idejű beszélgetésre volt lehetőség az online térben.

A szervezők, a Kocka Kör az abszraktokat e- könyvben is elérhetővé tette. Boldog Éva

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*