Programhétvége 2022. március 18-20.

A 2022. márciusi programhétvégénk bevezetéseként péntek délután ellátogattunk az Ipolyi Arnold Művelődési Központ könyvtárába. A vasárnapi kirándulásra készültünk fel ezúton, gyűjtőmunkát végeztünk a Hősök terén látható, nevezetes személyeket ábrázoló szobrokról.

Szombat délelőtt az „Ezerjó” Néptáncegyüttes Jótékonysági Gálaműsorára voltunk hivatalosak a Lukács Mozgóba. Szeretettel várták diákjainkat, hiszen az együttesvezető, Szilágyi Erik vezetésével kollégistáink néptánccsoportja jelenleg a szekszárdi AJKP Művészeti Fesztiválra készül néptánc koreográfiával. Élmény volt látni a színpadon a remek produkciókat, a tehetséges táncosokat az óvodásoktól kezdve a Nívódíjas felnőtt korosztályig.

Szolnok város templomfelújítási programjának keretein belül szombat délután vettünk részt a Belvárosi Szentháromság-templom átadó ünnepségén, melyet Marton Zsolt, a Váci Egyházmegye püspöke szentelt meg. A kulturális műsort a Szigligeti Színház művészei, valamint a Jubilate és Csillagfény Kórus biztosította.

A szolnoki Damjanich János Múzeum régészeti állandó kiállítása látványos, modern módon, a régészeti tárgyakon keresztül mutatta be számunkra a megyében előforduló összes régészeti korszakot az őskőkortól kezdve a török korig bezárólag.

Vasárnap reggel Budapestre indultunk. Első állomásunk a Hősök tere volt. A Millenniumi emlékmű talapzatánál körbetekintve megpróbáltuk beazonosítani a nevezetes épületeket, szobrokat.

A Városligetben a Vajdahunyad várába indultunk tovább. Az Apostolok tornyának 150 lépcsőfoka és kilátása után a Mezőgazdasági Múzeum tárlatai segítségével ismerkedtünk a magyar mezőgazdaság, erdőgazdálkodás történetével, vadászati aranykorával, vadászfegyvereivel, a hazai lófajtákkal.

A barokk és a gótika látványosságai után „Hangdóm” programon vettünk részt a most januárban átadott, extravagáns kialakítású Magyar Zene Házában, ahol a vetítővászon egy kupolát alkotott felettünk és természeti hangok, képek elevenedtek fel egy különleges perspektívában a komponált zenével keretezve.

Játékra is szakítottunk időt. A zenei játszóteret nagy örömmel próbáltuk ki, muzsikát, dallamokat csalva ki a különböző játékos eszközökből. A Csodák Palotájában pedig 5000 négyzetméteren, 2 szinten, több mint 250 interaktív játék várt ránk.

A Budai Várnegyedben, a Mátyás templomtól indulva lenyűgöző épületek között, a fővárosunk leghangulatosabb helyén sétával zártuk kirándulásunkat. Jó szívvel ajánljuk mindenkinek a csodálatos, feledhetetlen budapesti panoráma látványát!

Bukta Gizella kollégiumi nevelőtanár

 

 

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*