Áprilisi programhétvége

Április 22. péntek a Föld Világnapja. Első programunk kerékpározás lett volna Óballára, de az időjárás nem kedvezett nekünk. Így az Ipolyi Kulturális Központba mentünk el megnézni egy filmet, a Sivatagi Show-t, ami a mai diákoknak is nagyon szórakoztató és tanulságos.

Másnap, április 23-án szombat délelőtt programunk az ebéd elkészítése volt, de az időjárás hasonló volt az előző napihoz. Ezért nem a kollégium udvarán bográcsoztunk szabad tűzön, hanem a kollégium garázsában gázzsámolyon főztük meg a paprikás krumplit. A gyerekek készítettek elő minden alapanyagot, a hagymapucolástól a krumpli felkockázásáig. A konyhafőnök Fekete Krisztián volt, aki nagy odafigyeléssel kevergette a leendő étket. A kezdeti nehézségeink ellenére az elkészült ennivalót mindenki elégedetten, csendben fogyasztotta.

Rövid csendespihenő következett, majd újult erővel utaztunk Szolnokra a Cinema Citybe, ahol megnéztük Az elveszett város című vígjátékot. Este fél nyolc volt, mikor hazaértünk a mozizásból.

Április 24-én vasárnap reggel fél nyolckor busszal indultunk Szarvasra. Már a reggeli induláskor lehetett sejteni, hogy szép időnk lesz. Örültünk is neki, mivel az első állomásunk a szarvasi Mini Magyarország Makettpark volt, ahol profi szakvezető segítségével jártuk végig a lélegzetelállítóan élethű mini épületeket. Rengeteg új információval gazdagodtunk, több tucat hazai történelmi helyszínt és épület makettjét fedeztük fel, például a Szegedi dómot, a Széchenyi Lánchidat, a kecskeméti Cifra Palotát vagy az egri vár makettjét. Közben nagyon sok érdekes dolgot tudtunk meg, például az Esztergomi bazilikában őrzik a Zwack Unicum titkos receptjét.

A makettpark után egy kellemes hajókázás következett a Holt-Körösön. Közben a hajóskapitány bemutatta Magyarország földrajzi középpontját és az ott állított emlékművet, a híres mocsárciprusokat, és elhaladtunk a klasszicista stílusban épült Bolza-kastély mellett.

Ezután az arborétumba és ,,Pepi-kertbe” vettük az irányt, amit Bolza József és felesége Batthyány Anna alapítottak. Az arborétum 82 hektár területtel rendelkezik, ahol sok ritka és védett növényt láthattunk, például a mocsárciprusokat, és a 152 éves mamutfenyőt. Sétánkat itt is szakvezető segítette, aki nagyon sok tudnivalót mesélt nekünk. Ahogy haladtunk az arborétumban, érdekes madárhangokat hallottunk, majd találkoztunk is szabadon lófráló barátságos kék pávákkal, akik tovább színesítették utunkat.

Kirándulásunk végét egy fagyizással és egy óriási viharral zártuk, ami haza is repített miket délután öt órára a kollégiumba.

Oláh-Kovács Anna

kollégiumi nevelő

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*