Tatai kirándulás

Februári programhétvégénk második napján, 27-én reggel indultunk a sokak által nagyon várt tatai kirándulásra.

Első programunk szentmise a tatai városrész főterén álló Szent Kereszt Plébánia templomban. Lenyűgöző látvány volt a közelmúltban felújított templom belső tere is. Meglepetésünkre az Atya nagyon kedvesen köszöntötte a csoportunkat.

Mise után felsétáltunk a ma Szent István hegynek nevezett mészkő fennsíkra, ahol egy Fellner Jakab által tervezett kis kápolnát, és egy kálvária szoborcsoportot láttunk. Itt közösen fohászkodtunk kárpátaljai testvéreinkért, hogy a háborúnak mielőbb vége legyen.

Innen Tata egyik legnagyobb vonzeröje felé, a közel 250 hektáros Öreg-tó felé vezetett utunk.

Míg a gyerekek a vízimadarakat etették, elmondtuk nekik egyrészt, hogy a tavat már a középkorban is használták, a tó és a hozzá tartozó mocsárrendszer a tatai vár védelmét szolgálta. Másrészt azt is, hogy a tó Európa egyetlen olyan városi tava, melyen az őszi és téli hónapokban vadludak és más költöző madarak tízezrei találnak átmeneti menedéket.

A vár mellett az Öreg-tó partjához közel található a Fellner Jakab tervezte Eszterházy kastély, ahol tárlatvezetéssel vártak bennünket. A kastély történetét interaktív módon, digitális kivetítőn mutatták be.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*