Erzsébet napi rózsaosztás

Iskolánkban Erzsébet naphoz közeledve minden évben rózsákat osztanak az alsó tagozatos gyerekek. Ez a szokás Árpád-házi Szent Erzsébethez köthető, aki a legenda szerint férje halála után is gondoskodott a szegényekről, rendszeresen vitt kenyeret az éhezőknek.

Egy téli alkalommal megállította a sógora és megkérdezte tőle, hogy mit visz a kosarában. Erzsébet attól félt, hogyha elmondja az igazat megtiltják neki, hogy a szegényeknek élelmet adjon, így azt válaszolta, hogy rózsák vannak nála. Amikor megmutatta a kosarát tényleg rózsák voltak a kenyerek helyén, melyek így eljutottak a rászorulóknak. Szent Erzsébetet ezért is szokták rózsákkal a kosarában ábrázolni.

A gyerekek lelkesen elevenítik fel ezt a hagyományt minden évben, a városban található forgalmasabb utcákon haladnak végig, elmondják a legendát és osztják ki a papírból hajtogatott rózsákat a járókelőknek, akik örülnek ennek a kis ajándéknak. Sajnos a mostani időjárás nem volt kedvező a rózsaosztásnak, de a gyerekek a rossz idő ellenére is szívesen osztogatták a virágokat.

Az alsós munkaközösség tagjai

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*