Kutatók éjszakája Egerben 2023

Idén is ellátogatunk a Kutatók éjszakájára az Eszterházy Károly Katolikus Egyetemre szeptember 29-én pénteken.

Reggel 9:00-kor indultam 8 diák kíséretében az iskola egyik kisbuszával, hogy minél több érdekes előadásra eljuthassunk.

12:00 óra körül résztvettünk a Városnézés madártávlatból című előadáson a Camera Obscura teremben, majd a Hell Miksa Csillagászati Múzeumba látogattunk, ahol különböző működésű tükrös és lencsés távcsövek, kvadránsok, napórák valamint línea meridionális (délvonal) kiállítását tekintettük meg.

Délután elmentünk a közeli McDonalds étteremben, ahol mindenki ehetett, ihatott.

15:00-tól a Kémia: az állandóság és a változás tudománya című előadáson voltunk, majd 16:00 -tól a Tűz és víz című érdekes kísérleteket tekintettük meg. 17:00-tól a líceum Panorámateraszán figyeltük távcsővel a felkelő Holdat.

18:00-órakor a Planetáriumban az Egyiptom és a csillagok előadáson különböző csillagjegyeket láthattunk a planetárium égboltján, majd 19:00-tól a Tüzeskedjünk, 20:00-tól A világűr kémiája-val ismerkedtünk meg, több színe érdekes kísérletek keretein belül. Ezt követte 21:00 órakor a Show sókkal, ahol a különböző sók előállítást különböző kísérletek segítségével figyelhettünk meg.

Rövid szünet után 23:00-kor a „Survivor” avagy túlélési gyakorlat fizikus és kémikus módra előadás következett, ahol elképzelt hajótöröttek – egy fizikus és kémikus – hogyan élte túl a mindennapokat.

Az előadás végén Dr. Murányi Zoltán tanszékvezető, főiskolai tanár a legkitartóbb csoport címet adta nekünk, így boldogan hagytuk el az egyetem épületét.

Másnap hajnali fél háromra értünk haza. Felejthetetlen élményben, érdekes kísérletekben volt részünk, mellyel a gimnáziumban szerzett tudásunkat kiegészíthettük.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*