Programhétvége

  1. november 23. szombat

„A múlt csak a jelen fényében érthető; és a jelent csak a múlt fényében érthetjük meg teljesen.”

/Edward Hallett/

Szombaton reggel 7 órakor indultunk Gödöllőre az AJKP  előkészítő évfolyamának diákjaival, akikhez csatlakozott néhány érdeklődő 11. évfolyamos tanuló is.

Igazi kiránduló idő volt ezen a napon az aranyló őszben.

9:15-kor megérkeztünk a városba, ahol megnéztük Kálmán herceg méltóságteljes szobrát, az Agrártudományi Egyetem régi épülete előtt. Rövid sétát tettünk a parkban, ahol még most is nyíló virágokban gyönyörködhettünk.

10:20-kor tárlatvezetővel a Grassalkovich Kastély csodálatos szépségben pompázó kiállítótermeit jártuk végig, ahol sokat tudtunk meg az építtető Grassalkovich családról is.

A kastély a világ második legnagyobb alapterületű barokk kastélya, Magyarország egyik legszebb épülete. Történelmi és műemléki szempontból is hazánk kiemelkedő értéke.

Érdekes látvány volt a 3D filmvetítés, amely a kastély régi életének színészek szereplésével forgatott életét tette elképzelhetővé. Több híres történelmi személy tett látogatást ide, 1751-ben Mária Terézia is.

Az 1849. április 6.-i győztes isaszegi csata után már Kossuth Lajosék ünnepeltek itt.

A kastély igazi fénykorát az Osztrák-Magyar Monarchia idején élte.

  1. Ferenc József és Erzsébet királyné koronázási ajándékként kapta meg Gödöllőt és a kastélyt.

Királyi pihenő rezidenciává alakították. A gyönyörű Sisi távol a bécsi etikettől tavasszal és ősszel pihent itt. Nagyon szerette Gödöllőt és a magyarokat. A kastélyban 8 lakosztály szolgálta a kényelmét. Kedvenc színe az ibolyakék volt, így ebben a színpompában járhattuk végig a királyi termeket. Korabeli ruhák is visszaidézték a kor fényűző pompáját.

A kastélypark ma is az angol tájkép kertszerkezetét őrzi. Karakterét a 100 éves vagy annál idősebb fák adják, melyeknek a levegő tisztításában is fontos szerepük van. A park alapterülete 5,2 hektár, nevezetessége a királydombi pavilon.

Magunk mögött hagyva Gödöllőt 13:00-kor a Veresegyházi Medveotthon tüneményes lakói között voltunk. A csoportvezető minden állatról mondott valami érdekességet.  A medvék, a nagymackók mellett békességben éldegélnek a farkasok, de láttunk oroszlánkölyköket, hiúzokat és sok más különleges, elbűvölő természeti csodát is.

14:15-kor Máriabesnyőn a Bazilika területén lévő gyülekezeti ház ebédlőjében ebédeltünk, kellemes, családias környezetben.

16:00 – 17:00-ig a Bazilikát néztük meg, amely zarándokhely is. Tárlatvezető vezetett végig bennünket az egyházi és egyéb magával ragadó helyeken. Lélekemelő volt.

17:30-kor az újjávarázsolt Királyi Váróba is betértünk, amelyet 2011-ben felújítottak. Valamikor ide érkezett meg a királyi pár vonattal. Ennek állít emléket Erzsébet királyné várószobája és a Hercegi váró. Jelenleg kiállításoknak, esküvőknek, helyi rendezvényeknek ad otthont.

 

 

Élményekben és „értékekben” gazdagon érkeztünk haza.

Köszönjük szépen Kormos Jánosné tanárnő és Galsi Zoltán kollégiumvezető munkáját.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*