A Kutatók Éjszakáján jártunk

2021. szeptember 24-én az iskola két kisbuszával elindultunk a fővárosba, hogy részt vegyünk a KutatókÉjszakája rendezvényen. A 14 diákot 3 tanár (Igriczi Klára, Czifra Bálint és Farkas-Osváth Róbert) kísérte.

Délután negyed 4-kor indultunk útnak, amely nagyon szórakoztatóan és gyorsan telt, mert zenét hallgattunk, így megalapoztuk a hangulatot az egész estére.

Az első állomás a Magyar Természettudományi Múzeum volt, ahol egy érdekes előadást hallhattunk az „Erdélyi dinoszauruszok nyomában” címmel. Megtudtuk, hol találtak az elmúlt néhány évben emlős és dinoszaurusz csontokat. Ezt kiegészítette egy prezentáció, ahol sok képet láttunk a régészeti körülményekről, arról, mi hátráltatta vagy éppen segítette a munkát.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A második állomáson szétvált a csapat. Az egyik fele a Semmelweis Egyetemen hallgatta meg a következő előadást: „Sebészeti kutatások és innovációk”.

A másik fele szintén Semmelweis Egyetemen (csak egy másik épületében) részt vett az alkímiai szabadulószobán. Fiatal egyetemi hallgatók vártak bennünket, akik arra a kérdésünkre, hogy mi lesz, ha nem tudunk kiszabadulni, azt válaszolták, eddig még mindenki kijött. Mi bebizonyítottuk, hogy igenis, bent lehet maradni. 7 állomása volt a feladatsorozatnak, amelyre összesen 45 perc állt a rendelkezésünkre, de még csak a harmadik feladattal végeztünk, mikor jelezték, hogy lassan lejár az idő. Végül a kezünkbe nyomták az ajtókulcsot, amivel ki tudtunk szabadulni a laborból. A feladatok érdekesek voltak, de egyben összetettek és néha nehezek is.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ezt követően visszatért mint a két csapat a Magyar Természettudományi Múzeumba, ahol megtekinthettük az emlős kiállítást. Ezt a tárlatot ritkán nyitják meg a közönség előtt. Először csodával töltött el bennünket a látvány, de a végére inkább frusztrált minket a sok kitömött állat, amelyek közül néhányról bővebb információt is megtudhattunk.

 

 

 

 

 

 

 

A múzeum elhagyása után beültünk a buszokba, és átmentünk Budára a negyedik állomásra, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem D épületébe, a Mechatronika, Optika és Gépészeti Informatika tanszékre, ahol Dr. Nagy Balázs docens és Urbin Ágnes előadását hallgattuk meg „Milyen színben látjuk a világot” címmel. Szó volt a különböző fényforrásokról, fényhullámhosszokról, a színekről és a színtévesztésről Az esti programok közül talán ez tetszett mindenkinek a legjobban. Nagyon kedvesek és közvetlenek voltak az előadók, nehezen akaródzott eljönni innen.

Az este utolsó állomásának helyszíne a Corvin Negyednél található Nokia székház volt, ahol régi számítógépes játékokat lehetett kipróbálni.

 

 

 

 

 

 

 

Bár éjfélre terveztük a hazaérkezést, negyed 1-kor sikerült elindulni Pestről. Kb. 2-re értünk haza kissé elcsigázottan, de tele élménnyel, vidáman.

Köszönjük, hogy részt vehettünk ezen a rendezvényen!

Faragó Dóra, Kapás Kata, Kovács Regina (9.a)

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*